Bloggaaminen on tällä hetkellä valtavan suosittua, ja blogeja löytyy vähintään joka aiheesta. Kirjastojen blogeilla tuntuu olevan turhan usein surullisena kohtalona se, että niitä jaksetaan päivittää hyvin harvoin.

Luonnollisesti kirjastolle "sopivaa" blogattavaa ovat kirja-arvostelut, lukuvinkit ja kirjaston omat tapahtumat sekä laajemmasti kirjastokentällä tapahtuvat mullistukset. Blogin pitäminen vaati eri tavalla aikaa kuin esim. Facebook-päivityksen teko, ja pienissä kirjastoissa vähäisellä henkilömäärällä ei välttämättä ole aikaa tehdä tämänkaltaista "ylimääräistä" hommaa niiden oikeiden töiden ohella. Tämä ajattelutapa pitäisi kuitenkin muuttaa ajatukseksi siitä, että blogin pitäminen on ilmainen markkinointikanava kirjastoille.

Toisaalta olen työssäoppimispaikoilla huomannut, että markkinointi tuntuu olevan jossain määrin kirosana kirjastoille. En oikein ymmärrä syytä tähän. Tottakai palvelujaan täytyy tuoda esille, jotta asiakkaat löytävät ne. Blogissa voi esitellä syvällisesti kirjaston palvelut, ja blogista löytyy myös tilaa kirjoittaa vastaus ei-kirjastonkäyttäjille miksi kirjastot tarvitaan, miksi lukeminen kannattaa ja miksi kirjastoissa kannattaa käydä (vaikkei suostuisikaan kirjaa poimimaan käteensä).

Palatakseni vielä siihen, että blogin kirjoitus vaatii enemmän aikaa ja kenties taitoakin kuin niiden Facebook-päivitysten teko. Tietysti kirjoittajalla tulisi olla sana hallussaan sen verran, että teksti pysyy mielenkiintoisena. Ja oikeinkirjoituskin saisi olla hanskassa. Todennäköisesti kirjastoista kuitenkin löytyy joku, joka täyttää nämä kriteerit, joten ei muuta kuin bloggaamaan!

- Maria