Monilla työpaikoilla on eläimiä. Toisinaan eläin on itse asiassa välttämätöntä, kuten ratsastuskouluissa ja koirakahviloissa, tai ainakin suhteellisen arvokas osallistuja perustoimintaan kuten vaikkapa huumekoirat tullin ja poliisin palveluksessa. Toisessa ääripäässä eläimet voivat olla rasite työpaikoilla, eikä eläimen pito voi aina olla mahdollistakaan esimerkiksi allergioiden takia.

 

Voisitko eläimet olla mukana kirjastopalveluja kehitettäessä ja kirjastojen mielikuvien muokkaamisessa? Voivat olla ja jo ovatkin. Varsinkin ns. lukueläimet, eli eläimet joille varsinkin lukemaan opettelevat voivat käydä lukemassa rauhassa, ovat jo osa kirjastojen vakiotoimintaa. Lukueläimiä ovat varsinkin koirat, mutta löytyypä esimerkiksi Alavieskasta lukuponi Moona (FB https://www.facebook.com/Lukuponi-Moona-155319068154966/?fref=ts ) ja Sastamalasta lukumarsu Esko-Einari (FB https://www.facebook.com/profile.php?id=100008322458008&fref=ts) . Lukueläimen voi löytää yleensä kirjastosta, mutta esimerkiksi Moona on vieraillut ainakin vanhainkodissa ja kirjamessuilla.

 

Kirjastoissa lukueläimen vierailut on huomioitava siten, että julkinen tila pysyy mahdollisimman käytettävänä myös eläinallergisille. Lisäksi lukueläin vaatii kouluttamista ja tehtävään sopivan luonteen, pääasiahan on että eläin on rauhallinen ja pysyy paikallaan kun hänelle luetaan. Partacollie Venlan kouluttamisesta löytää oman bloginsa. (http://minustakolukukoira.tumblr.com/)

 

Ehkä näkyvimmin lukueläimistä on esillä Kuopion kaupunginkirjaston lukukoira Sylvi. Sylvi hoitaa mielestäni loistavasti myös kirjaston markkinointia: Sylvi seikkailee mitä erilaisimmissa tilanteissa ja ympäristöissä: hän on käynyt kirjastoautossa, lähikirjastoissa, ihmettellemässä uutuuskirjoja, suositellut luettavaa ja on sitä kirjaston työarkeakin näytetty Sylvin kautta.

 

Sylvin blogiin voi käydä tutustumassa osoitteessa Kuopion kirjaston sivulla http://kirjasto.kuopio.fi/Lukukoira ja blogissa http://kuonokirjassa.blogspot.fi/ (tästä löytyy myös linkkejä muihin lukukoiriin). Hänet löytää myös facesta, twitteristä ja instagrammista ja hänen vloginsa julkaistaan Kirjastokaistalla http://www.kirjastokaista.fi/lukukoira-sylvin-vlogi/ .

 

Kirjoittanut Jussi