Blogimaailma on itselleni hyvinkin tuttu. Jo vuosien ajan olen lukenut suomalaisia muoti- ja lifestyleblogeja, ja viime aikoina olen jäänyt koukkuun kirjablogeihin. Niistä saa hyviä, ajankohtaisia kirjavinkkejä ja monesti huomaa innostuvansa kirjasta jota ei muuten välttämättä tulisi noteerattua. Jos ei aina välttämättä jaksa lukea jokaista arvostelua sanasta sanaan, ei haittaa - lähes jokaisella kirjabloggarilla on myös blogiin linkittyvä instagram-tili! Täytyy kuitenkin varoittaa, että saatat yhtäkkiä huomata haluavasi lukea kaikki mahdolliset kirjat ja varausten määrä ja kotona lukemista odottava kirjapino vain kasvaa kasvamistaan... Nimimerkillä kokemusta on. 

Blogien suosio ei näytä osoittavan hiipumisen merkkejä, enkä yhtään ihmettele. Ja hienointahan on se, että ihan kuka tahansa voi aloittaa blogin kirjoittamisen ja kirjoittaa voit mistä vaan - vaikkapa kissasi jokapäiväisestä elämästä. Aiheella ei ole niin väliä, enemmän ratkaisee se miten kirjoitat. Toki joillekin blogissa tärkeintä voi olla ulkoasu tai laadukkaat kuvat, mutta itse kiinnitän enemmän huomiota tekstiin. 

Siispä, blogit olisivat myös kirjastoille oiva kanava markkinoida. Mutta hetken kirjastoblogeja selailtuani huomasin harmikseni että aika harva niistä oli sellainen, jota voisin palata lukemaan uudelleen. Kyllähän blogin ylläpito vaatii aikaa ja omistautumista, ja vaikka innostusta asiaan olisikin, niin aikaa ei sitten välttämättä työelämässä löydykään. Kehuja täytyy antaa esimerkiksi Löykkiön kirjaston blogille (ammattimaisesti toteutettu!) sekä Haapajärven ja Pyhäjärven kirjastojen yhteiselle Tuhat elämää -blogille. Jälkimmäinen on yksinkertaisuudessaan toimiva: kirjaston työntekijät vinkkaavat kirjoja. Plussaa myös siitä, että blogin kirjoittajat ja heidän omat lukumieltymyksensä on esitelty lyhyesti sivupalkissa.

No millainen sitten olisi hyvä kirjastoblogi? Tähän(kään) tuskin on olemassa yhtä oikeaa vastausta. Mielestäni hyvä kirjastoblogi olisi sellainen, jossa olisi sopivasti kaikkea. Siinä voisi olla kirjavinkkejä, tapahtumien ja muiden ajankohtaisten asioiden mainostamista, joulukalenteri... Blogissa voisi olla myös vaikkapa Kuukauden asiakas -osio, jossa esiteltäisiin kerran kuussa joku kirjaston asiakas; mitä hän lukee jne. Blogissa voitaisiin myös kertoa vaikkapa kirjaston eri työtehtävistä, niin tulisi selväksi sekin, että työskentely ei ole pelkästään sitä tiskin takana istumista. Tai entäpä Kahvipöydässä kuultua -juttusarja? 

Mitä mahdollisuuksia! 

- Marja Lehtola -