IMG_4604.jpgHyvin usein tässä maailmassa saa kuulla, että mistä sitä sillekin palkka maksetaan. Aloin itse boikotoida erinomaista kampaaja, joka erehtyi hiuksiani pestessä sanomaan, että mistä ihmeestä niille kirjaston työntekijöille oikein palkka maksetaan. Maltoin kuitenkin pysyä kampauksen loppuun asti kiltisti tuolilla. Vaan sen koommin en ole hänen hoidossa käynyt. Vaikken itse kirjastolainen vielä olekaan. Tästä on virinnyt itsellä vaikka minkälaista ajatusta. Miten tuoda kirjastolaisten elämää koko kansan tietoisuuteen. Sehän olisi hienoa, jos saisimme televisiosarjan, kuten poliisi, vanginvartijat tai ensihoitoryhmät. Jostain syystä vaan meistä ei olla tällä saralla mitenkään kiinnostuneita, vai tietääkö joku, että kamera seuraa päivästä toiseenkirjastolaisten aamutoimia ja sen jännittäviä käänteitä?


Aikoinaan mietin kirjoittavani blogia vankilamaailmasta, sen tavallisesta arjesta. Se loppui siihen, että mietin, missä menee se raja, mitä voi julkaista. En olisi jaksanut jatkuvasti pohtia, missä vaiheessa vaarantuu vankilaturvallisuus ja yksilöllisyyden suojat ja rajat, joten ajattelin, että kirjoitanpa kaiken itselleni. Nyt kun olen seurannut kirjastolaisten työtä ja kaikkea sitä, mitä tulee vastaan. Tapahtumia, mielenkiintoista aineistoa, persoonallisia asiakkaita, näyttelyitä, kommelluksia, palvelujen kehittymistä jne. Kirjoittamisen aiheuttaa riittää, eikä ole kovinkaan työlästä, kuin intoa ja henkilökohtaista vetoa kirjoittamiseen löytyy. Tässä kun olen tehnyt omia kirja-analyysejä olen löytänyt kirjabloggarit. Oman kirjoituksen jälkeen on ollut mielenkiintoista lukea, millaisia muita ajatuksia ja kokemuksia kirja on muissa herättänyt. En muuten ole mitenkään innokkaasti etsinyt kirjabloggareita, löytyisikö sieltä joku sellainen, jonka kirjallisuus vastaisi omaa ja jonka tapa kirjoittaa veisi mukanaan. Näissäkin blogimäärissä on valinnan vaikeus. Niitä löytyy ja muutenkin aineistoa ja kirjallisuutta pursuaa kotona niin työpöytä kuin yöpöytäkin.

Toki nyt kun olen ollut harjoittelemassa, olisin saanut kyllä ihan hauskan kirjasto ja kulttuuriharjoittelijan blogin. Niin paljon kaikenlaista ihmeteltävää on tullut vastaan. Sitä kun tulee ulkopuolisena katsomaan, miten täällä nyt mikäkin toimii. Jo itse henkilökunta on herkullinen aihe. Niin merkillisiä persoonallisuuksia on tullut vastaan, että iistäkin olisi ollut paljon aihetta blogiin. Tai niistä hervottomasti naurukohtauksista, joita tulee kun kaikki nyt sattuu olemaan yhtä aikaa sillä päällä. Ja olisinhan se mukava ollut näyttää, että näin sitä painitaan  kohan kanssa, joka ei minusta toiminut hyvin, Käyttäjässähän ei ollut  mitään vikaa 😂. Tai se kun Aku Ankka oli päälystyksen kohteena, pitäisköhän hakea kaupasta uusi. Tai hyllyttäessä löytyi kirja, joka pisti istumaan lattialle ja kirjasta olisi voinut lukea pätkiä You tuben ja sitä kautta vinkata kirja muille tietoon. Tai kun henkilökunta tekee kirjavalintoja, sekin on aikamoinen show, jota on hauska seurata. Eikä vähäisimpänä ne ihanat asiakkaat. Joskus pitää mennä takahuoneeseen painelemaan korvia lukkoon tai kun saa puhua hengenheimolaisen kanssa kirjoista. Tai lapsiasikkaat, niiden kanssa on ihmetelty kirjoja lattialla. Kaikkeen tähän pitää tietenkin kysyä lupa, jos meinaa kirjoitta heistä ja muista, ja uskon että moni antaa kirjoittaa kirjaston elämästä. Ottaa valokuvia ja kertoa, miksi kirjasto on lähes maailman paras paikka, siellähän on kaikki tieto.

IMG_0306.jpg