Blogien käyttö kirjaston työvälineenä ei ole aivan simppeliä. Toki onnistuessaan se voi tuoda hyvinkin lisäarvoa kirjastolle, mutta tällöin sillä pitäisi olla lukijoita. Ja saadakseen lukijoita, tulisi blogijulkaisuja olla mahdollisimman tiiviiseen tahtiin, ja aiheiden pitäisi olla tarpeeksi kiinnostavia. Esimerkiksi kirjavinkkejä löytyy kyllä jo internetin syövereistä pilvin pimein, joten blogin sisällöstä pitäisi mielestäni saada monipuolisempaa. Muun muassa youtuben ”my day” videot ovat tällä hetkellä todella suosittuja ja TV pullollaan ohjelmia eri ammattien edustajista, joten mielestäni esimerkiksi vähän samaan tyyliin voisi blogiin toteuttaa päivityksiä kirjaston arjesta. Niin kovin moni kirjaston käyttäjä tuntuu yhä edelleen ajattelevan, että kirjastotyö koostuu hyllyttämisestä ja tiskin takana istumisesta, joten tätä käsitystä voisi päivitysten kautta oikaista.

Päivityksissä voitaisiin esimerkiksi esitellä eri tapahtumien järjestämistä, kotipalvelua, antaa vinkkejä esimerkiksi onnistuneeseen kouluryhmän vierailuun, ja jos kirjastosta löytyy jokin oma juttu, kuten vaikkapa pelihuone, tuoda sitä esille. Kuvat kiinnostavat ihmisiä aina, joten niitä ei voi olla koskaan liikaa. Myös blogin yleiseen ulkoasuun kannattaa panostaa jonkin verran, sillä jos esimerkiksi sen värit riitelevät keskenään, ei se houkuttele lukijoita. Mikäli mahdollista, myös lyhyitä videoklippejä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä ne houkuttelevat ihmisiä enemmän kuin pitkät tekstit, ja niitä pystyy tekemään melko pienelläkin vaivalla, ja kuvaamiseen riittää kamerakännykkäkin. Yksi hyvä tapa lisätä sisällön monipuolisuutta on myös vaihdella blogin päivittäjää vuoroviikoin; tällöin jokainen voi tuoda omia kiinnostuksen kohteitaan ja käyttää hyväkseen omaa osaamistaan.

Toki on ymmärrettävää, että kaikissa kirjastoissa ei työntekijöillä ole yksinkertaisesti aikaa blogin pyörittämiseen, mutta jos blogin avulla saadaan yksikin uusi asiakas kirjastoon, voisi sen kokeilu omasta mielestäni olla sen arvoista.

- Tiia