Selailin läpi muutamia kirjastoblogeja, joissa oltiin panostettu silmää miellyttävään ulkoasuun ja luettavuuteen. Aluksi ihan innostuin: tämähän on mahtava tapa jakaa jo testattuja ideoita kirjastotyössä ja pohtia, kuinka ne onnistuivat ja mihin voisi seuraavalla kerralla kiinnittää huomiota.

Sitten heräsin siihen, että luen tekstejä kirjastoalan opiskelijan näkökulmasta. Meille, ja alalla työskenteleville nämä ovat tietysti käteviä idea-arkkuja. Mutta miksi joku muu, alaan perehtymätön ihminen, haluaisi lukea kirjastojen projekteista? 

Joukossa on tietysti eri tavoin kirjastoalaa lähestyviä blogeja. Erilaiset kirjavinkkausblogit kiinnostanevat ahkeria lukijoita, etenkin sellaiset, joissa keskitytään johonkin tiettyyn genreen (fantasia, tietokirjat) tai osataan muuten nostaa esiin teoksia teemoittain, ei vain yksittäisinä uutuuksina. Juuri tämä vinkkauksen teemoitus erottaa kirjastojen vinkkausblogit valtaisasta yksityisten ihmisten pitämien kirjablogien massasta. Toinen hauska vinkkauksen muoto, jonka löysin, oli lukupiirien jakama mielipiteenvaihto. Tämä myös poikkeaa tyyliltään peruskirjablogista, kun tarjolla on heti useita näkökulmia samaan teokseen. 

Ehkä kirjaston olisi siis hyvä valita jo blogin aloittaessaan jokin selkeä linja siinä, että kenelle tekstiä kohdistetaan ja mikä on näkökulma. Yleiset "hei me tehdään täällä muutakin kuin hyllytetään" ja "tänään oli teemapäivä" ja "moi, olen uusi harjoittelija ja kirjoitan nyt tänne blogiin, jonne edellinen harjoittelija kirjoitti puoli vuotta sitten" postailut tuskin tavoittavat kovin laajaa lukijakuntaa. 

Lukijoita osallistavat blogit puolustanevat myös paikkaansa. Juuri edellä mainitut lukupiiriblogit edustavat tätä, samoin löysin kirjoittamisen harrastajille suunnatun blogin, jossa oli myös mahdollista pyytää teksteistään palautetta. Osallistavien blogien kehittelyssä voisi löytyä monenlaisia mahdollisuuksia. Voisiko esimerkiksi peleistä ja pelaamisesta, musiikista tai elokuvista keksiä jotain saman tyylistä?

-Niina-