Minulla itselläni ei ole kauheasti kokemuksia blogeista, ne ovat aina tuntuneet jotenkin kaukaisilta. Se on jännä ajatus, koska seuraan lähes aktiivisesti vlogeja niin suomesta kuin ulkomailtakin. Nyt kuitenkin tutustuttuani kirjastoblogeihin, olen huomannut, että ne ovat kiinnostavia – varsinkin ihmisille, jotka tietävät asiasta tai ovat todella kiinnostuneita niistä.

Huomasin ainakin itsestäni sen, että mitä visuaalisempi ja harkitumpi ulkoasua blogilla oli, sitä mieluummin luin sitä. Mielestäni ulkoasu, värit ja puhuttelevat otsikot ovat ne, jotka herättävät lukijan mielenkiinnon. Lisäksi blogissa tulisi olla monenlaista, vähän jotain jokaiselle. Jotkut ovat kiinnostuneempia kirjastoalan ihmisten kirjavinkkauksista, kun toisia taas kiinnostaa kirjastojen tapahtumat ja muut kuulumiset. Blogiin kirjoittaminen vie varmasti vähän enemmän aikaa, jos siitä haluaa tehdä kunnollisen eli kivan näköisen ja mielenkiintoisen. Aiheiden monipuolisuus voi tavoittaa enemmän lukijoita, mutta kuitenkin siinä täytyy pitää huolta siitä, että blogi ei ala vaikuttaa liian sekavalta. Selkeys on tärkeää.

Palaanpa vielä siihen, että minulle tutumpia ovat vlogit kuin blogit, vlogien tekeminen voisi olla mielenkiintoinen projekti kirjastoilla. Tietysti sekin vie aikaansa, mutta luulisin sen saavan nuoria ja lapsia enemmän kirjastoaiheiden tai kirjavinkkausten pariin kuin blogit (Youtube on nykypäivänä varmasti kaikkien tiedossa ja sitä käyttävät kaikenikäiset). Jos kirjastosta vain löytyy joku, joka osaa käyttää kameraa, niin mielestäni vloggaus voisi olla kokeilemisen arvoista. Tietysti kirjoitettuihin blogeihinkin löytää tiensä asioista kiinnostuneet, joten ei niitäkään lopettaa kannata. Päivittyvä ja hyvin pidetty blogi voi varmasti olla oikeinkin hyvä työväline kirjastoille.

 

- Virpi L.