En tiedä muista, mutta itse en ole pitkään aikaan seurannut aktiivisesti blogeja, koska se omalla tavallaan tuntuu "työläältä". Helpompi on seurata ihmisten ajatuksia samaan tapaan esimerkiksi Instagramissa, vaikka se ei toimikkaan alustana niin hyvin pitkille kirjoituksille. Omasta mielestäni kuitenkin nykypäivänä sellaista helppoa saavutettavuutta arvostetaan ja jonkin some sovelluksen avaaminen ja siitä heti postauksen lukeminen on paljon helpompaa, kuin esimerkiksi netistä haluamansa blogin etsiminen ja sieltä vielä postauksen etsiminen. Tottakai tähänkin on olemassa kaikkia oikopolkuja, mutta omalla tasollaan itsestäni tuntuu, että blogien aika on ehkä hieman menossa ohi. 

Sen takia olen hieman hukassa, että mitä mieltä todella olen blogien käyttämisestä kirjastoissa. Toisaalta niistä voi saada mielenkiintoista tietoa ja se on omalla tavallaan helppo tapa arkistoida sitä (esimerkiksi esittelyä kirjaston työntekijän päivästä on hauska seurata ja on hienoa, jos se pysyy tallessa, kun tulevaisuudessa saman alan työntekijän arki voi olla todella erilaista) mutta toisaalta tähän pystyy moni muukin alusta nykypäivänä ja blogi tuntuu itsestäni vain hieman tehottomammalta tavalta saavuttaa asiakkaita. Sosiaalisia medioita kuten Facebookkia ja Instagramia seurataan paljon aktiivisemmin ja sovellukset avataan jopa useita kertoja päivässä, joten saavutettavuuden mahdollisuus on niissä paljon suurempi. 

Toisaalta, jos kirjasto tekee esimerkiksi blogipostauksen kirjavinkkauksesta, niin todennäköisemmin se tulee Googlen haussa  vastaan aiemmin, kuin Instagramin päivitys samasta aiheesta (ja tällä todennäköisesti löytyy selitys Googlen algoritmeista). Joten mielestäni kirjasto voi hyödyntää blogeja enemmän asioissa, jotka eivät niin sanotusti muutu niin nopeasti (kuten vaikka kirjastojen aukioloajat voivat muuttua yllättäen vs. jonkun kirjaston työntekijän esimerkki kirjavinkkauksesta). Todennäköisemmin vanhalla kirjavinkkauksella tekee enemmän, kuin vanhoilla aukioloajoilla. 

Näin lyhyesti siis kiteytettynä: Olen sitä mieltä, että blogeja on mahdollista hyödyntää esimerkiksi kirjaston toiminnan arkistoimiseen tai muuten vain esimerkkien esille tuomiseen esimerkiksi juurikin kirjavinkkauksesta tai kirja-arvostelun tiimoilta, mutta blogit eivät sovellu nykyisin niin hyvin muun tiedon jakamiseen. Jos asiakkaita halutaan saavuttaa tärkeillä ja juuri sillä hetkellä relevanteilla asioilla, on siihen parempia alustoja nykypäivänä. :)

 

-Olivia